• COR Schetsbeeld2

    Klachten

    welke en voor wie?

06 340 635 78 | mesologie@live.nl       

Candida

Ieder mens draagt in kleine hoeveelheden de gist Candida albicans bij zich. Op de huid, in de darmen of in de vagina. Bij een goede darmflora kan deze candida helemaal geen kwaad, maar als er door omstandigheden een verandering in de darmflora ontstaat en goede bacteriën vernietigd worden, kan ze veranderen in een schimmelvorm.

Langdurige stresssituaties, antibioticagebruik, voeding met een hoog gehalte aan geraffineerde suikers, alcohol, fastfood, kant-en-klaarproducten, het gebruik van de anticonceptiepil, medicijnen als prednison of ontstekingsremmers, een tekort aan vitamines en mineralen door een gebrekkige spijsvertering, hormonale veranderingen tijdens en na de zwangerschap en allergieën kunnen de aanleiding zijn voor candidagroei.

Wanneer de candida in een te grote hoeveelheid aanwezig is, is er sprake van een candida-infectie. Deze kan zeer hardnekkig zijn en steeds opnieuw terugkeren. Vanuit de darmen zou deze schimmel zich via het bloed naar andere delen van het lichaam verspreiden zoals de spijsverteringsorganen, de vagina, de neus, de oren en de mond. Candida-infectie is een zeer vervelend maar ook hardnekkig probleem met als kenmerk spijsverteringsstoornissen en een opgeblazen buik. Het kan verantwoordelijk zijn voor maanden – tot zelfs jarenlange chronische klachten die heviger worden na de inname van suiker – of gistrijk voedsel, in een warme, vochtige omgeving en door het gebruik van antibiotica.

Antibiotica zijn de vrienden van de candida. De candida hoeft nu niet meer zelf de darmbacteriën te doden om te groeien, de antibiotica doen dat wel voor hem! Antibiotica doden veel darmbacteriën waaronder ook de goede. Een deel van het immuunsysteem gaat dus verloren. Hierdoor krijgt de Candida albicans schimmel alle ruimte. Elke antibioticakuur zou gevolgd moeten worden door een probiotica kuur, voor het herstellen en opbouwen van de darmflora, maar deze worden nog niet veel voorgeschreven door artsen. (Pas op: probioticadrankjes uit de supermarkt bevatten veel suiker.)

Naast lichamelijke klachten kan candida ook psychische klachten geven zoals depressie, huilbuien, bezorgdheid, concentratie- en geheugenstoornissen. Veel mensen beseffen niet dat ze een candida-infectie onder de leden hebben. Of iemand klachten ontwikkelt, en welke, is namelijk zeer persoonlijk. Candida komt het meeste voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij mensen met een sterk immuunsysteem worden gistinfecties voorkomen doordat het immuunsysteem de gisten opspoort en doodt.

Wat is er aan Candida te doen?

Het candidadieet is als het ware een reinigingskuur. De natuurlijke balans in het lichaam wordt hersteld door aanpassing van de voeding. Daarmee wordt de schimmel teruggedrongen en wordt de darmflora weer opgebouwd en het immuunsysteem ondersteund.

Wat moet je daarvoor doen?
Zoveel mogelijk natuurlijke en biologische producten gebruiken. Deze bevatten weinig giftige stoffen en dat maakt de voeding lichter verteerbaar. Ook laten ze minder afvalproducten in het lichaam achter. Alleen het volgen van een candidadieet is niet voldoende. Aanpassing van de dagelijkse voeding in combinatie van extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen zal uiteindelijk tot een goed resultaat leiden. De darmen reinigen gaat namelijk niet altijd vanzelf. Het duurt meestal een behoorlijke tijd om de hoeveelheid gifstoffen die nog in de weefsels zit af te voeren. Ga ervan uit dat het aantal jaren dat de kwaal geduurd heeft, het aantal maanden is dat je de kuur zou moeten volgen. Houd er rekening mee dat tijdens het ontgiftingsproces klachten tijdelijk terug kunnen komen. Meestal is dat van korte duur en het bewijst alleen maar hoe hard een kuur nodig is.

Candidadieet

Het candidadieet is erop gericht de groei en vermenigvuldiging van de schimmel Candida albicans zoveel mogelijk te verminderen. Gistrijke voedingsmiddelen en suikers stimuleren de groei van candida; deze dienen dus zoveel mogelijk vermeden te worden.

Af te raden is

  • ‘Gewoon’ brood (bevat gist)
  • ‘Gewone’ magarine, halvarine en koud geperste olie
  • (Zoete) melk, yoghurt, kaas. (alles van de koe)
  • Geraffineerde granen en hun producten: witmeel (macaroni, spaghetti, witte rijst.)
  • Al het behandelde vlees en vis (o.a worst, gerookt of gefrituurd vlees/vis.)
  • Sojaproducten: tofu, tahoe, tempé, tamari, sojameel
  • Diepvries en blikgroente met toevoegingen zoals suiker, bloem, gist en conserveermiddelen
  • Zoet fruit, zoals druiven, peren , bananen, meloenen
  • Suiker en suikerbevattende producten, suikervervangers zoals sorbiol of aspartaam
  • Gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, dadels en vijgen) pinda’s en pindakaas
  • Alcohol, frisdranken en gewone koffie en thee, vruchtensappen
  • Voedingsmiddelen die van nature gist bevatten: paddestoelen, champignons, alcohol, gistvlokken, zuurkool, taugé, marmite, tartex, biergist
  • Gedurende de eerste vier weken van het dieet is helemaal geen fruit toegestaan

Wat mag wel

  • Zuurdesembrood, zuurdesemcrackers, boekweitcrackers
  • Rijstewafels
  • Zilvervliesrijst, Quinoa, amarant, boekweit
  • Yam aardappelen, Peulvruchten, sojabonen in beperkte maten
  • Vers vlees zonder hormonen en antibiotica
  • Vette vis zoals, haring, sardientjes, makreel, zalm, krab, kreeft, schelvis, tong, tonijn
  • Verse groente en het liefste onbespoten ( biologisch)
  • Na een maand is fruit toegestaan
  • Ongebrande noten als amandelen, cashewnoten, walnoten, hazelnoten
  • Honing waarvan de bijen niet zijn bijgevoed met suikerwater (de Traay, Forever)
  • Rijstesiroop, ahornsiroop
  • Naturelchips van Lays
  • Kokosmelk, rijstemelk, amandelmelk
  • Kokosproducten zoals Santen of geraspte kokos
  • Raw chocolate nibs of powder
  • Verse kruiden.
  • Water
  • Namaak koffie zoals Caro, bambu en alle soorten kruidenthee
  • Als je weer fruit mag is ook appelstroop en jam met alleen natuurlijke suikers geschikt
  • Knoflook heeft schimmeldodende eigenschappen
  • Ook geelwortel, ui, koriander, venkel en tijm hierom bekend
  • Mayonaise zonder e.nummers

Deze informatie komt uit het boek: “heb jij Candida? Ik (k)ook!” Van Yvonne van der Burg. ISBN 978 90 484 2448 1.